Íratlan szabályok

Az állásinterjú íratlan szabályai

Nem szeretnél az utolsó pillanatban elhasalni? Esetleg túl vagy már néhány csalódást keltő állásinterjún? A következőkben betekintést nyújtunk egy – a témában szakavatott – HR szakember segítségével, mire figyeljünk oda, és mi az, amit ne csináljunk, hogy miénk legyen álmaink munkája.
„Amikor még magam is álláskereső voltam, folyamatosan azért rágtam a körmöm, hogy el ne rontsak valamit, amikor már a felvételi beszélgetésre kerül a sor – kezdte azonnal a nevét elhallgató HR szakember. Hogyan viselkedjek, mit vegyek fel, mit gondolnak majd rólam… Ha tudtam, még utána is néztem annak a személynek (az internet világában ez már sokkal könnyebben megy), aki a meghallgatáson várt rám, csak hogy úgy tudjam magam bemutatni, ami szimpatikus lehet számára. Hiba volt! Az első, és legfontosabb dolog, amit megtanultam, soha nem mutasd magad másnak, mint ami vagy. Mert ha véletlen hitelesen is adod elő szereped (a legtöbbször mesterkéltnek tűnsz majd), a későbbiekben úgy is fény derül a valódi személyiségedre. Szóval, TERMÉSZETESSÉG. Hatalmas közhely, de fontos, add önmagad, és a siker nem marad el. Miután elárultam az állásinterjúk legfontosabb alappillérét, megosztok néhány nem elhanyagolható szabályt, melyre azért oda kell figyelnünk, különben elcsúszhatunk azon a bizonyos banánhéjon.”
Az állásinterjúk íratlan szabályai
1. Soha ne késsünk el az állásinterjúról! Inkább érkezzünk egy kicsivel hamarabb oda (persze egy órával előbb beállítani sem illik), mondjuk olyan 10 perccel. A munkáltatók a pontatlanságból megbízhatatlanságra, kiszámíthatatlanságra következtetnek.
2. Nagyon fontos az öltözet! Bebizonyított tény, hogy az igényes, megnyerő külsejű álláskeresőről hamarabb tud kialakítani pozitív benyomást a leendő munkaadója.
3. Ápoltság! A tiszta, igényes haj, ápolt körmök alapkövetelmény. Fontos, hogy ne áradjon rólunk a parfümillat. Szájhigiénia is fontos, de soha ne rágózz. Öltözékről később!
4. Bármennyire is feszültek vagyunk, próbáljunk meg lazának mutatkozni. Persze, ne úgy, hogy lehajtunk előtte egy felest (soha ne igyunk alkohol a meghallgatás előtt), és azért túlzásba se essünk.
5. Határozott bemutatkozás fél siker! Nem túl laza, és nem túl erős kézfogás határát kell megtalálnunk. Emellett az őszinte mosoly csodákra képes, oldja a feszültséget, és jó benyomást kelt.
6. Leülni tudni kell! A leülésre is figyelni kell. A szék szélén feszengő ember félénkséget, határozatlanságot, bizonytalanságot sugall, a másik félben pedig kétségeket támaszt: hogy fogja megállni ez az ember a helyét stresszes helyzetekben? Ám a túlzott magabiztosságot sugalló terpeszkedés a széken már a nagyképűség látszatát kelti. Megint csak: természetesség.
7. Jegyezzünk meg az interjúztató nevét a bemutatkozáskor!
8. Ne öltözzünk hivalkodóan! Lehetőleg olyan ruhát vegyünk fel, mellyel nem essünk túlzásokba – legyünk szolidak! Nőknek kerülendő a miniszoknya, a túl nagy dekoltázs, az átlátszó blúz, ing, a nem a munkahelyhez illő sportos ruházat. Egy kosztüm megnyerő lehet, persze nem valami rikító színű. A cipő megválasztásában nagyobb szabadsággal rendelkeznek, mint az urak, de kerülniük kell a túl lapos, vagy a túlságosan magas sarkat. Uraknál fontos az elegáns és kulturált megjelenés. Lehetőleg öltöny, vele harmonizáló inggel és nyakkendővel, megfelelő cipővel. Tilos a fehér zokni a sötét nadrághoz és a koszos cipő!
9. Legyen nálad személyazonossági igazolvány, szakmai önéletrajz, valamilyen jegyzetfüzet, írószer.
10. Tíz perccel az állásinterjú előtt kapcsoljuk ki a mobiltelefonunkat!

Kérjük olvassa el mielőtt továbblép! Adatvédelmi információk

Mint minden weboldal, az nrgpower.eu is használ cookie-kat, hogy kellemesebb felhasználói élményben legyen részed, amikor az oldalunkon jársz. Az “Értem” gomb lenyomásával hozzájárulásodat adod, hogy elfogadod őket. További tudnivalókat a cookie-król Adatvédelmi szabályzatunkban találsz. - Olvass tovább a következő címen: http://http://nrgpower.eu/adatvedelem

Bezár